Pastorie Sint-Gorgoniusparochie

Beschrijving

Interessant gebouw uitziende op een voorhof, afgesloten met muren op de lange zijden en met lage aanhorigheden, gemarkeerd door een uitstekende poorttoren aan de straatkant. Ietwat dieper liggend poortgebouw gedateerd 1747 in een fraai, met regelmatig schelpmotief geornamenteerd reliëf, boven de portiektravee met ingeschreven rondbooginrijpoort; duifhuis op de bovenverdieping en mansardedak.

Dubbelhuis met twee verdiepingen en gebogen wolfsdak; karakteristieken eigen aan de streek onder meer in de steekboogramen met licht uitstekende en recht afgekante omlijstingen; ietwat uitspringende hoekkettingen en steigergaten; rondboogdeur voorzien van geprofileerde imposten in het verlengde van de tussendorpel, een sluitsteen en een gestrekte waterlijst. Gerestaureerd in 1943.

Fraai midden 18de-eeuws tuinpaviljoen, aan Doelstraatzijde (bouwvallig).