erfgoedobject

Pastorie Sint-Gorgoniusparochie

bouwkundig element
ID: 43518   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43518

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Pastorie Sint-Gorgoniusparochie
  Deze bescherming is geldig sinds 25-03-1938

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Interessant gebouw uitziende op een voorhof, afgesloten met muren op de lange zijden en met lage aanhorigheden, gemarkeerd door een uitstekende poorttoren aan de straatkant. Ietwat dieper liggend poortgebouw gedateerd 1747 in een fraai, met regelmatig schelpmotief geornamenteerd reliëf, boven de portiektravee met ingeschreven rondbooginrijpoort; duifhuis op de bovenverdieping en mansardedak.

Dubbelhuis met twee verdiepingen en gebogen wolfsdak; karakteristieken eigen aan de streek onder meer in de steekboogramen met licht uitstekende en recht afgekante omlijstingen; ietwat uitspringende hoekkettingen en steigergaten; rondboogdeur voorzien van geprofileerde imposten in het verlengde van de tussendorpel, een sluitsteen en een gestrekte waterlijst. Gerestaureerd in 1943.

Fraai midden 18de-eeuws tuinpaviljoen, aan Doelstraatzijde (bouwvallig).


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  : 1971


Relaties

 • Is deel van
  Sint-Gorgoniuspastorie met tuin
  Pastorijstraat 30 (Hoegaarden)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Pastorie Sint-Gorgoniusparochie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43518 (Geraadpleegd op 18-07-2019)