erfgoedobject

De Drij Keerse en Parijs

bouwkundig element
ID
4352
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4352

Juridische gevolgen

Beschrijving

Traditioneel diephuis genaamd "de drij Keerse" en "Parijs", uit het vierde kwart van de 16de of het eerste kwart van de 17de eeuw, vier traveeën breed en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen). Schülte & Cie van "Brasserie Le Lion" in de Coebergerstraat, lieten in 1910 de huidige cafépui aanbrengen. Sinds 1964 is hier het café "de Muze" gevestigd, gelinkt aan de figuur van singer-songwriter Ferre Grignard, legendarisch voor zijn jazzconcerten en artistieke evenementen in de alternatieve sfeer.

De trapgevel van twaalf treden waarop een overhoeks topstuk met bolornament, is volledig opgetrokken uit zandsteen, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Register van aangepaste kruiskozijnen met kwarthol geprofileerde dagkanten op de eerste verdieping. De drieledige, door omlopende waterlijsten gelede geveltop wordt in het eerste register geopend door een vierlicht, dat uit twee rondboogluiken met diamankopimposten en -sluitsteen bestaat, geflankeerd door twee kloosterkozijnen met druiplijsten, alle met kwartholle dagkanten. Twee verkleinende, rechthoekige luiken met kwartholle dagkanten en druiplijst doorbreken de topgeledingen. Klassieke houten winkelpui met middenportaal, pilasters en een entablement vanaf een hardstenen plint, oorspronkelijk uitgevoerd met art-nouveauroeden.


Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: De Drij Keerse en Parijs [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4352 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.