Teksten van De Drij Keerse en Parijs

De Drij Keerse en Parijs ()

Traditioneel diephuis genaamd "de drij Keerse" en "Parijs", uit het vierde kwart van de 16de of het eerste kwart van de 17de eeuw, vier traveeën breed en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen). Schülte & Cie van "Brasserie Le Lion" in de Coebergerstraat, lieten in 1910 de huidige cafépui aanbrengen. Sinds 1964 is hier het café "de Muze" gevestigd, gelinkt aan de figuur van singer-songwriter Ferre Grignard, legendarisch voor zijn jazzconcerten en artistieke evenementen in de alternatieve sfeer.

De trapgevel van twaalf treden waarop een overhoeks topstuk met bolornament, is volledig opgetrokken uit zandsteen, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Register van aangepaste kruiskozijnen met kwarthol geprofileerde dagkanten op de eerste verdieping. De drieledige, door omlopende waterlijsten gelede geveltop wordt in het eerste register geopend door een vierlicht, dat uit twee rondboogluiken met diamankopimposten en -sluitsteen bestaat, geflankeerd door twee kloosterkozijnen met druiplijsten, alle met kwartholle dagkanten. Twee verkleinende, rechthoekige luiken met kwartholle dagkanten en druiplijst doorbreken de topgeledingen. Klassieke houten winkelpui met middenportaal, pilasters en een entablement vanaf een hardstenen plint, oorspronkelijk uitgevoerd met art-nouveauroeden.

Auteurs:  Braeken, Jo

Voormalig huis "de drij Keerse" en "Parijs"; nu bekende kroeg "de Muze". Traditioneel diephuis met trapgevel (twaalf treden) van vier traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak, opgetrokken in het vierde kwart van de 16de eeuw tot eerste kwart van de 17de eeuw. Verweerd zandstenen parement met muurankers. Aangepaste kruiskozijnen.

Onderste topgeleding geopend met twee rondboogvensters met sleutel en imposten en flankerende kloosterkozijnen; tweede topgeleding horizontaal gemarkeerd door waterlijst die dekstenen van de treden onderling verbindt en om het rechthoekig luik heenloopt. Klein balkgat onder bekronend overhoeks topfiaal.

Begane grond met houten winkelpui uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek