Teksten van Laatclassicistisch rijhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4353

Laatclassicistisch rijhuis ()

Laatclassicistisch rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een schilddak (nok loodrecht op de straat, leien), uit het eerste kwart van de 19de eeuw.

Oorspronkelijk bepleisterd en beschilderd, is de recent gedecapeerde lijstgevel opgetrokken in baksteenbouw. Horizontaal geleed door de puilijst, legt de compositie de klemtoon op het poortrisaliet in de linker travee. De bovenbouw wordt geritmeerd door rechthoekige spaarvelden en lisenen in kolossale orde, en beantwoordt verder aan een regelmatig ordonnantieschema. De hoge bel-etage onderscheidt zich door rondboogvensters vanaf de puilijst, gevat in een vlakke omlijsting met imposten en sluitsteen, en voorzien van ijzeren leuningen. Op de lage tweede verdieping, haast vierkante vensters met individuele lekdrempels en oorspronkelijk guttae onder de onderdorpels. Een klassiek hoofdgestel met gelede architraaf, vlakke fries en een gekorniste houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. De pui, tot 1905 met een koetspoort in het risaliet, is volledig verbouwd.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1905#2500.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Laatclassicistisch rijhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298252 (geraadpleegd op ).


Laatclassicistisch rijhuis ()

Diephuis met drie traveeën en drie verdiepingen onder schilddak (Vlaamse pannen). Bepleisterde en beschilderde Empire-gevel uit het eerste kwart van de 19de eeuw.

Rechtertravee behandeld als licht vooruitspringende hoektravee (eertijds met ingang, dus enkelhuis). Bovenverdieping verticaal geritmeerd door verdiepte rechthoekige nissen, per travee geopend door middel van een rondboogvenster (vlakke archivolt met sleutel en imposten) en een rechthoekig venster (lekdrempel op gesculpteerde consooltjes).

Sterk geleed kordon onder eenvoudig gekorniste kroonlijst. Storend verbouwde begane grond.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Laatclassicistisch rijhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4353 (geraadpleegd op ).