Teksten van Neoclassicistisch winkelhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4354

Neoclassicistisch winkelhuis ()

Neoclassicistisch winkelhuis, volgens de bouwaanvraag uit 1849 de verbouwing in opdracht van G.J. Vinck van een traditioneel diephuis met trapgevel uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. De tweeledige geveltop van acht treden met een overhoeks topstuk, een rechthoekig drielicht en een omlopende waterlijst, werd vervangen door een derde bouwlaag en een attiekverdieping. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Charles Antoine Van Sulper, ‘marchand de draps’, had al in 1837 de vensters van de eerste verdieping - vroegere kruiskozijnen - laten aanpassen.

Rijwoning van drie traveeën, drie bouwlagen en een attiekverdieping onder een schilddak (nok loodrecht op de straat, pannen). De lijstgevel, die geen zichtbare sporen draagt van de traditionele kern, is recent opnieuw bepleisterd met verlies van het sobere stucdecor. Regelmatig ordonnantieschema opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters, achtereenvolgens op individuele en cordonvormende lekdrempels uit blauwe hardsteen, voorzien van gietijzeren parapetten. Van het klassieke hoofdgestel met een casement in de fries en een houten kroonlijst op klossen, tandlijst en hoekconsoles, is het cordon verwijderd. Attiekverdieping met liggende rechthoekige vensters, afgewerkt door een houten kroon- en tandlijst. Verbouwde pui.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1849#105 en 1837#220.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch winkelhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298254 (geraadpleegd op ).


Neoclassicistisch rijhuis ()

Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak of afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen) (oude kern?). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel uit de tweede helft van de 19de eeuw met onversierde rechthoekige vensters voorzien van gietijzeren leuningen en lekdrempels.

Gevelbekroning door middel van klassiek entablement, fries versierd met paneel, kroonlijst aan weerszij geschraagd door modillons met vruchtentros. Bij- gebouwde halve verdieping met eenvoudige vensters en daklijst met tandlijst. Recent aangepaste winkelpui.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch winkelhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4354 (geraadpleegd op ).