erfgoedobject

Hoeve Fouyn

bouwkundig element
ID
43566
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43566

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is aangeduid als beschermd monument Hoeve Fouyn
    Deze bescherming is geldig sinds 25-03-1975

Beschrijving

Het betreft een U-vormige hoeve met geplaveid erf en gebouwen uit de 18de en 19de eeuw. Naar verluidt was het in oorsprong een omgrachte eigendom van L. Hubens (conform de initialen op gevelsteen).

De hoeve is mooi gelegen, beschaduwd door een bomengroep, bij het kruispunt van de hoofdstraat met een in onbruik geraakte weg. Dat verklaart dat de beter verzorgde gevel de huidige achtergevel is. Het geheel is ingeplant op een hoogte die ten zuidoosten een weids vergezicht biedt.

Het boerenhuis met één verdieping draagt een zadeldak (pannen) gedateerd op gevelsteen met opschrift: “IHS/ L HUB/ MDN/ ANNO/ 1746”. Deze gevelsteen werd aangebracht boven de barokke deuromlijsting (achtergevel) die bestaat uit een rondboogvormige deuropening met geprononceerde imposten en sluitsteen met rechte druiplijst en daarboven een ovaal bovenlicht onder gebogen druiplijst, omgeven door vlakke voluten. In de achtergevel bevinden zich kloosterkozijnen van zandsteen, en steekboogvensters en een deur in de voorgevel aan de erfzijde. De oostelijke zijpuntgevel met een hangend ‘kaaskot’ is bekleed met hangende Vlaamse pannen.

Binnenin staat een laatgotisch geprofileerde schouw van zandsteen en een (beklede) zoldering van moer- en kinderbalken.

Haaks op het woonhuis staat een hoevegebouw met oude kern, aangetoond door muurpanden en rondboogdeuren van zandsteen, dat echter in de 19de eeuw werd aangepast met baksteen.

Aan de straatkant diverse aanhorigheden.

  • Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000420, Huis “Fouyn”, Parlementaire vraag nummer 27 (8/3/73) van W. Kuypers ivm het huis Fouyn, Houtem nummer 42 Hoegaarden (onderzoek ter plaatse K. De Maegd), 07/06/1973.

Bron     : -
Auteurs :  Van der Veken, Bert
Datum  : 2013


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve Fouyn [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43566 (Geraadpleegd op 22-06-2021)