Hoeve Fouyn

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Hoegaarden
Deelgemeente Hoegaarden
Straat Hauthem
Locatie Hauthem 42, Hoegaarden (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hoegaarden (actualisaties: 29-05-2006 - 29-05-2006).
  • Adrescontrole Hoegaarden (adrescontroles: 12-07-2007 - 12-07-2007).
  • Inventarisatie Hoegaarden (geografische inventarisatie: 01-01-1969 - 31-12-1969).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Hoeve Fouyn

Deze bescherming is geldig sinds 25-03-1975.

Beknopte karakterisering

Typologieboerenwoningen, hoeven
Datering18de eeuw

Beschrijving

Het betreft een U-vormige hoeve met geplaveid erf en gebouwen uit de 18de en 19de eeuw. Naar verluidt was het in oorsprong een omgrachte eigendom van L. Hubens (conform de initialen op gevelsteen).

De hoeve is mooi gelegen, beschaduwd door een bomengroep, bij het kruispunt van de hoofdstraat met een in onbruik geraakte weg. Dat verklaart dat de beter verzorgde gevel de huidige achtergevel is. Het geheel is ingeplant op een hoogte die ten zuidoosten een weids vergezicht biedt.

Het boerenhuis met één verdieping draagt een zadeldak (pannen) gedateerd op gevelsteen met opschrift: “IHS/ L HUB/ MDN/ ANNO/ 1746”. Deze gevelsteen werd aangebracht boven de barokke deuromlijsting (achtergevel) die bestaat uit een rondboogvormige deuropening met geprononceerde imposten en sluitsteen met rechte druiplijst en daarboven een ovaal bovenlicht onder gebogen druiplijst, omgeven door vlakke voluten. In de achtergevel bevinden zich kloosterkozijnen van zandsteen, en steekboogvensters en een deur in de voorgevel aan de erfzijde. De oostelijke zijpuntgevel met een hangend ‘kaaskot’ is bekleed met hangende Vlaamse pannen.

Binnenin staat een laatgotisch geprofileerde schouw van zandsteen en een (beklede) zoldering van moer- en kinderbalken.

Haaks op het woonhuis staat een hoevegebouw met oude kern, aangetoond door muurpanden en rondboogdeuren van zandsteen, dat echter in de 19de eeuw werd aangepast met baksteen.

Aan de straatkant diverse aanhorigheden.

  • Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000420, Huis “Fouyn”, Parlementaire vraag nummer 27 (8/3/73) van W. Kuypers ivm het huis Fouyn, Houtem nummer 42 Hoegaarden (onderzoek ter plaatse K. De Maegd), 07/06/1973.

Bron: -

Auteurs: Van der Veken, Bert

Datum tekst: 2013

Relaties

maakt deel uit van Hoegaarden

Hoegaarden (Hoegaarden)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.