erfgoedobject

Hoeve Fouyn

bouwkundig element
ID
43566
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43566

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Fouyn
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Hoeve Fouyn
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoeve Fouyn is een u-vormige hoeve met geplaveid erf. Het woonhuis en de schuur haaks op het woonhuis zijn gebouwen daterend uit de 18de eeuw met enkele verbouwingen uit de 19de eeuw. Langs de straatzijde bevinden zich 19de-eeuwse gebouwen. De hoeve kende verregaand verval in de jaren 1990 waarbij in 1996 een deel van de schuur instortte. Begin jaren 2000 volgde een ingrijpende verbouwing en gedeeltelijke reconstructie van zowel de schuur als het woonhuis.

Beschrijving

De voormalige hoeve ligt in een landelijke omgeving op een kruispunt tussen Hauthem en een kleinere veldweg. Het geheel is ingeplant op een hoogte die ten zuidoosten een weids vergezicht biedt.

Het boerenhuis met één verdieping draagt een zadeldak (pannen) gedateerd op gevelsteen met opschrift: “IHS/ L HUB/ MDN/ ANNO/ 1746”. Deze gevelsteen werd aangebracht boven de barokke deuromlijsting (achtergevel) die bestaat uit een rondboogvormige deuropening met geprononceerde imposten en sluitsteen met rechte druiplijst en daarboven een ovaal bovenlicht onder gebogen druiplijst, omgeven door vlakke voluten. In de achtergevel bevinden zich kloosterkozijnen van zandsteen, en steekboogvensters en een deur in de voorgevel aan de erfzijde. De oostelijke zijpuntgevel met een hangend ‘kaaskot’ is bekleed met hangende Vlaamse pannen.

Binnenin zijn een laatgotisch geprofileerde schouw van zandsteen en een (beklede) zoldering van moer- en kinderbalken bewaard.

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal opheffingsdossier 4.001/24041/101.1, Hoeve Fouyn in Hoegaarden (S.N. 2023).
  • Onroerend Erfgoed, Beschermingsdossier DB000420, Huis Fouyn (S.N. 1975).

Auteurs: Sys, Annelien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Fouyn [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43566 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.