erfgoedobject

Prins Kardinaalhoeve met donjon

bouwkundig element
ID
43575
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43575

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gesloten hoeve "Prins Kardinaalhoeve", uit de eerste helft van de 18de eeuw. Bak- en zandsteenbouw. Twee verdiepingen hoog boerenburgerhuis voorzien van kruisvensters; rondboogdeuren in de aanhorigheden; tot de latere wijzigingen horen het bepleisteren van de voorgevel, het wegbreken van de kruiskozijnen en het wijzigen van twee vensters die uitzien op het erf.

In de aangrenzende weide, ruïne van een middeleeuwse vierkante hoektoren, opgetrokken uit zandsteen in regelmatig verband; behouden rondboogvenster met imposten en grote boogstenen; een schietgat. Overblijfselen van het kasteel der Heren van Meldert, dat vermoedelijk circa 1568 afbrandde(?).


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Prins Kardinaalhoeve met donjon [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43575 (Geraadpleegd op )