Prins Kardinaalhoeve met donjon

Gemeente Hoegaarden

• Inventarisatie Hoegaarden (geografische inventarisatie: 01-01-1969 - 31-12-1969).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve Prins Kardinaalhoeve

is beschermd als monument Gesloten Prins Kardinaalhoeve met donjon

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Meldert

Beschrijving

Gesloten hoeve "Prins Kardinaalhoeve", uit de eerste helft van de 18de eeuw. Bak- en zandsteenbouw. Twee verdiepingen hoog boerenburgerhuis voorzien van kruisvensters; rondboogdeuren in de aanhorigheden; tot de latere wijzigingen horen het bepleisteren van de voorgevel, het wegbreken van de kruiskozijnen en het wijzigen van twee vensters die uitzien op het erf.

In de aangrenzende weide, ruïne van een middeleeuwse vierkante hoektoren, opgetrokken uit zandsteen in regelmatig verband; behouden rondboogvenster met imposten en grote boogstenen; een schietgat. Overblijfselen van het kasteel der Heren van Meldert, dat vermoedelijk circa 1568 afbrandde(?).