is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Maurus
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd monument Parochiekerk Sint-Maurus en pastorie
Deze bescherming is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Parochiekerk Sint-Maurus en pastorie: omgeving
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Maurus
Deze vaststelling was geldig van tot
Vóór de kerk, die volledig heropgebouwd werd in neogotische stijl (1910), staat een zandstenen toren met bouwopschrift 1564 op de zuidgevel.
Toren op vierkant grondplan; drie bouwlagen (waarvan laatste verhoogd tijdens de 20ste eeuw); herbouwd portaal; recente noordtraptoren. Begane grond overkluisd met bakstenen kruisribgewelven rustend op kraagstenen en met de beuk verbonden door middel van een spitsboogarcade; oorspronkelijk aanwezigheid van een tribune.
Mobilair. In het koor: Passietriptiek, gedagtekend 1540 op de achterkant van het linkerluik; in de noordkruisarm schilderij uit de 18de eeuw; in de zuiddwarsarm gotische Sint-Anna-ten-Drieën (15de eeuw); in de zuidzijbeuk renaissancistisch Sint-Antoniusbeeld (17de eeuw) onder een barok baldakijn (tweede helft 17de eeuw); renaissance-biechtstoelen (eerste helft 17de eeuw).
Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs: Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)