erfgoedobject

Parochiekerk Sint-Maurus

bouwkundig element
ID
43591
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43591

Juridische gevolgen

Beschrijving

Vóór de kerk, die volledig heropgebouwd werd in neogotische stijl (1910), staat een zandstenen toren met bouwopschrift 1564 op de zuidgevel.

Toren op vierkant grondplan; drie bouwlagen (waarvan laatste verhoogd tijdens de 20ste eeuw); herbouwd portaal; recente noordtraptoren. Begane grond overkluisd met bakstenen kruisribgewelven rustend op kraagstenen en met de beuk verbonden door middel van een spitsboogarcade; oorspronkelijk aanwezigheid van een tribune.

Mobilair. In het koor: Passietriptiek, gedagtekend 1540 op de achterkant van het linkerluik; in de noordkruisarm schilderij uit de 18de eeuw; in de zuiddwarsarm gotische Sint-Anna-ten-Drieën (15de eeuw); in de zuidzijbeuk renaissancistisch Sint-Antoniusbeeld (17de eeuw) onder een barok baldakijn (tweede helft 17de eeuw); renaissance-biechtstoelen (eerste helft 17de eeuw).


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs: Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Parochiekerk Sint-Maurus [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43591 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.