erfgoedobject

Parochiekerk Sint-Maurus

bouwkundig element
ID
43591
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43591

Juridische gevolgen

Beschrijving

Vóór de kerk, die volledig heropgebouwd werd in neogotische stijl (1910), staat een zandstenen toren met bouwopschrift 1564 op de zuidgevel.

Toren op vierkant grondplan; drie bouwlagen (waarvan laatste verhoogd tijdens de 20ste eeuw); herbouwd portaal; recente noordtraptoren. Begane grond overkluisd met bakstenen kruisribgewelven rustend op kraagstenen en met de beuk verbonden door middel van een spitsboogarcade; oorspronkelijk aanwezigheid van een tribune.

Mobilair. In het koor: Passietriptiek, gedagtekend 1540 op de achterkant van het linkerluik; in de noordkruisarm schilderij uit de 18de eeuw; in de zuiddwarsarm gotische Sint-Anna-ten-Drieën (15de eeuw); in de zuidzijbeuk renaissancistisch Sint-Antoniusbeeld (17de eeuw) onder een barok baldakijn (tweede helft 17de eeuw); renaissance-biechtstoelen (eerste helft 17de eeuw).


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  : 1971


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Parochiekerk Sint-Maurus [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43591 (Geraadpleegd op 15-06-2021)