Parochiekerk Sint-Maurus

Gemeente Holsbeek

• Adrescontrole Holsbeek (adrescontroles: 12-07-2007 - 12-07-2007).
  • Inventarisatie Holsbeek (geografische inventarisatie: 01-01-1969 - 31-12-1969).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Maurus

is deel van de bescherming als monument Parochiekerk Sint-Maurus en pastorie

is deel van de bescherming als cultuurhistorisch landschap Parochiekerk Sint-Maurus en pastorie: omgeving

Beschrijving

Vóór de kerk, die volledig heropgebouwd werd in neogotische stijl (1910), staat een zandstenen toren met bouwopschrift 1564 op de zuidgevel.

Toren op vierkant grondplan; drie bouwlagen (waarvan laatste verhoogd tijdens de 20ste eeuw); herbouwd portaal; recente noordtraptoren. Begane grond overkluisd met bakstenen kruisribgewelven rustend op kraagstenen en met de beuk verbonden door middel van een spitsboogarcade; oorspronkelijk aanwezigheid van een tribune.

Mobilair. In het koor: Passietriptiek, gedagtekend 1540 op de achterkant van het linkerluik; in de noordkruisarm schilderij uit de 18de eeuw; in de zuiddwarsarm gotische Sint-Anna-ten-Drieën (15de eeuw); in de zuidzijbeuk renaissancistisch Sint-Antoniusbeeld (17de eeuw) onder een barok baldakijn (tweede helft 17de eeuw); renaissance-biechtstoelen (eerste helft 17de eeuw).