Hof ter Winge

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ter Winge

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof ter Winge

Beschrijving

Bezijden de Wingebeek gelegen hoeve van het langgeveltype, zogenaamd "Hof-ter-Winge". Boven de voordeur gedateerd ANNO + 1681. Oorspronkelijk volledig van leem gebouwd met zichtbare ankerbalken. Goed bewaarde oostgevel; rechthoekige deur met jaartal in de houten waaier; rechthoekige vensters, paarsgewijze opgesteld, respectievelijk gescheiden door een brede houten tussenstijl en een zwaar middenkalf, en aldus, in laatstgenoemd geval, een kruisvenster vormend. Latere, doch weinig ingrijpende wijzigingen aan de aanpalende stal en schuur. Westgevel heropgebouwd van baksteen in de loop van de 19de eeuw; zuidgevel, op sokkel van breuksteen, eveneens vernieuwd begin 20ste eeuw. Bakhuis van baksteen uit de 18de eeuw; puntgeveltjes afgewerkt met muurvlechtingen, top- en schouderstukken; heiligennis boven de geprofileerde steekboogdeur.