erfgoedobject

Semigesloten hoeve

bouwkundig element
ID: 436   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/436

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Semigesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) gegroepeerd rondom een rechthoekig gekasseid erf. Woonhuis van één bouwlaag, vijf oude en drie vernieuwde staltraveeën (nok loodrecht op straat), daterend uit het vierde kwart van de 18de eeuw en het eerste kwart van de 19de eeuw. Gecementeerde lijstgevel met kwartronde gecementeerde kroonlijst. Steekboogvormige muuropeningen in omlijstingen met duimen en druiplijsten, onderdorpels van gesinterde bakstenen in de eerste vijf traveeën. Rechthoekige muuropeningen en venster met lekdrempel van gesinterde bakstenen in de volgende travee (voorheen dienstgebouw). Linker zijgevel met beluikt, getoogd venstertje in omlijsting van gesinterde baksteen. Dwarsschuren aan straatzijde en tegenover het woonhuis. Stalletje (nok parallel aan de straat).


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Semigesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/436 (Geraadpleegd op 14-08-2020)