erfgoedobject

Semigesloten hoeve

bouwkundig element
ID
436
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/436
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Semigesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) gegroepeerd rondom een rechthoekig gekasseid erf. Woonhuis van één bouwlaag, vijf oude en drie vernieuwde staltraveeën (nok loodrecht op straat), daterend uit het vierde kwart van de 18de eeuw en het eerste kwart van de 19de eeuw. Gecementeerde lijstgevel met kwartronde gecementeerde kroonlijst. Steekboogvormige muuropeningen in omlijstingen met duimen en druiplijsten, onderdorpels van gesinterde bakstenen in de eerste vijf traveeën. Rechthoekige muuropeningen en venster met lekdrempel van gesinterde bakstenen in de volgende travee (voorheen dienstgebouw). Linker zijgevel met beluikt, getoogd venstertje in omlijsting van gesinterde baksteen. Dwarsschuren aan straatzijde en tegenover het woonhuis. Stalletje (nok parallel aan de straat).


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Semigesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/436 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.