erfgoedobject

Pastorie Sint-Catharinaparochie

bouwkundig element
ID: 43602   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43602

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is aangeduid als beschermd monument Pastorie Sint-Catharinaparochie
    Deze bescherming is geldig sinds 05-01-1973

Beschrijving

Dubbelhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl uit de tweede helft van de 17de eeuw. Twee verdiepingen afgedekt met een gebogen schilddak met uitstekende daklijst op houten modillons; middentravee gemarkeerd door een bakstenen dakvenster met trapgeveltje uitlopend op een overhoeks topstuk; zandsteen gebruikt voor de hoekkettingen en de omlijstingen van de rechthoekige vensters, die vroeger voorzien waren van kruiskozijnen. Vergroten van de vensters, en toevoegen van bijbouwen in 19de en 20ste eeuw. Van de oorspronkelijke inrijpoort die toegang verleent tot het voorhof resten slechts de zijmuren en zandstenen posten.


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  : 1971


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Pastorie Sint-Catharinaparochie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43602 (Geraadpleegd op 02-07-2020)