Pastorie Sint-Catharinaparochie

Gemeente Holsbeek

• Adrescontrole Holsbeek (adrescontroles: 12-07-2007 - 12-07-2007).
  • Inventarisatie Holsbeek (geografische inventarisatie: 01-01-1969 - 31-12-1969).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie

is beschermd als monument Pastorie Sint-Catharinaparochie

Beschrijving

Dubbelhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl uit de tweede helft van de 17de eeuw. Twee verdiepingen afgedekt met een gebogen schilddak met uitstekende daklijst op houten modillons; middentravee gemarkeerd door een bakstenen dakvenster met trapgeveltje uitlopend op een overhoeks topstuk; zandsteen gebruikt voor de hoekkettingen en de omlijstingen van de rechthoekige vensters, die vroeger voorzien waren van kruiskozijnen. Vergroten van de vensters, en toevoegen van bijbouwen in 19de en 20ste eeuw. Van de oorspronkelijke inrijpoort die toegang verleent tot het voorhof resten slechts de zijmuren en zandstenen posten.