Parochiekerk Sint-Pieter

Beschrijving

Voor een neogotisch gebouw (1892-1894), staat een vierkante toren, opgetrokken in twee bouwcampagnes: romaanse onderbouw van ijzerzandsteen in breuksteenverband (axiaal portaal en vensteropeningen in neogotische stijl); bovendeel van bak- en zandsteen vermoedelijk herbouwd in de 17de eeuw (nog gotische galmgaten op de klokkenverdieping), recente op de beuk uitziende arcade.

Mobilair. Schilderij van de kruisiging (in de zuidelijke dwarsarm); Christus uit de 17de eeuw in de andere kruisarm. Classicistische biechtstoelen uit de 18de eeuw(?).

Aanvullende informatie

In de kerk bevindt zich een opmerkelijk orgel dat nog zijn originele viervoetskast in wit hout en eikenhout bevat. Het instrument werd in 1817 opgeleverd door Lambert Van Peteghem, zoals blijkt uit de inscriptie in de ventielkast: "L. Van Peteghem fecit/ a Gand 1817(sic)".

Van Peteghem nam in het orgel een deel ouder pijpwerk op, dat door hem vakkundig was hersteld. Op het moment van de bescherming waren slechts twee Van Peteghem-registers verdwenen. Het orgel onderging enkele transformaties, onder ander door Joris. In oorsprong was de orgelkast waarschijnlijk beschilderd met een eikenhoutimitatie, maar ten tijde van de bescherming was deze overschilderd met bruine verf. De rugwand is beschadigd, onderaan zijn panelen weg en bovenaan zijn deuren verdwenen.

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000632, Sint-Pieterskerk, Klasseringsvoorstel met betrekking tot historische kerkorgels in het arrondissement Leuven.