erfgoedobject

Winkelhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
4362
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4362

Juridische gevolgen

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van Jos. Mertens, naar een ontwerp door de architect Frans Van Dijk uit 1881.

Het winkelhuis Mertens behoort tot het vroege oeuvre van Frans Van Dijk, die aan het begin van zijn loopbaan naam maakte als medeontwerper van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten aan de Leopold De Waelplaats. Omstreeks de eeuwwisseling deed hij zich opmerken met enkele van de meest opvallende huizengroepen in de wijk Zurenborg waaronder "Boudewijn met de IJzeren Arm" en "Scaldis" aan de Cogels-Osylei, en het imposante Grand Hôtel Métropole in de Leysstraat. Als een van de uitverkoren architecten van de Antwerpse elite, de financiële wereld en het bedrijfsleven, beoefende hij zijn carrière lang een monumentaal architectuuridioom van eclectische signatuur.

Rijhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui met middenportaal en privé-inkom, bewerkte pilasters en een entablement, vanaf een hardstenen plint. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en cordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de tweede verdieping gemarkeerd door een driehoekig fronton met schelpmotief, en een balkon met een smeedijzeren borstwering en voluutconsoles. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers ven rechthoekige vensters in een geriemde omlijsting met oren. Op de eerste en derde verdieping zijn de deurvensters voorzien van smeedijzeren borstweringen; de tweede verdieping onderscheidt zich door sluitstenen en gesloten borstweringen. Een houten kroonlijst op klossen, tandlijst en voluutconsoles vormt de gevelbeëindiging; getoogde, houten dakkapellen met waterlijst.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1881#412.

Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4362 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.