Pastorie Sint-Pietersparochie

Gemeente Holsbeek

• Adrescontrole Holsbeek (adrescontroles: 12-07-2007 - 12-07-2007).
  • Inventarisatie Holsbeek (geografische inventarisatie: 01-01-1969 - 31-12-1969).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie

is beschermd als monument Pastorie Sint-Pietersparochie met ingangspoort en brug

is deel van de bescherming als cultuurhistorisch landschap Wingevallei en omgeving van de pastorie Sint-Pieters-Rode

Beschrijving

Omgracht domein met tweeverdiepingshuis in traditionele bak- en zandsteenstijl. Poortgebouw met volutengevel en frontonbekroning uit einde 17de eeuw; nis met Sint-Jansbeeld; rondbooginrijpoort voorzien van imposten en een sluitsteen en gemarkeerd door een korte druiplijst. Dubbelhuis met twee verdiepingen en zadeldak, gedateerd 1690. Uitspringende daklijst rustend op uitgewerkte houten modillons; kruisvensters. Middentravee uitlopend op een bakstenen trapdakvenster met topstuk; gevelsteen met abtswapen onder het rondbooglaadvenster (uitstekende imposten, sluitsteen en korte druiplijst en duiventil); steekboogdeur ANNO 1771 met bovenlicht en fraaie waaier. Bijbouw en wijziging der vensters: einde 18de eeuw; restauratie in de loop van de 20ste eeuw. Bijbouw bij de poort gedagtekend 1776.