erfgoedobject

Pastorie van de Sint-Annaparochie

bouwkundig element
ID: 43638   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43638

Juridische gevolgen

Beschrijving

Pastorie met omhaagde voortuin. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien) met aandaken, naar ontwerp van P.J. Taeymans van 1899.

Baksteenbouw met doorlopende banden van imitatienatuursteen en sierankers. Straatgevel met centrale, hogere trapgevel onder overhoeks topstuk met bekronend ijzeren kruis. Rechthoekige vensters met hardstenen dorpels onder beschilderde korfboogvelden. Beluikte benedenvensters. Overluifelde deur met bovenlicht. Lagere aanbouwsels. Op het linker aanbouwsel na heeft de pastorie hetzelfde grondplan als die van Voortkapel met een ontwerp uit hetzelfde jaar van dezelfde architect: centrale gang met links zaal en eetkamer en rechts bureau, trap en keuken; linker aanbouw met stal en rechter met toilet, washuis, oven en regenbak.

  • Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, plannen 7, Tongerlo.

Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 2000: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Westerlo, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Steyaert, Rita
Datum  : 2000


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Pastorie van de Sint-Annaparochie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43638 (Geraadpleegd op 24-10-2019)