Hoveniershuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoveniershuis

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Hof ter Bruelen met kasteelpark

Beschrijving

Hoveniershuis van het kasteel de Meeûs d' Argenteuil, samen met het kasteel op het kadaster geregistreerd in 1917 en vermoedelijk ook gebouwd naar ontwerp van J. Ghobert met gelijkaardige integratie van neotraditionele elementen.

Langgerekt gebouw op U-vormige plattegrond. Centrale natuurstenen (duiven)toren van twee geledingen onder leien tentdak met topbekroning geflankeerd door lagere bakstenen vleugels uitlopend op haakse rechthoekig gebouwtjes met trapgevels, pannen zadeldaken. Verankerde baksteenbouw met natuurstenen muuropeningen, onder meer klooster- en bolkozijnen, rondboogdeurtjes. Toren met korfboogpoort en kloosterkozijn.

Haaks bakhuis ten oosten.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Westerlo/Tongerlo, schetsen 1917/13.