is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel van Onze-Lieve-Vrouw ten Eik
Deze vaststelling is geldig sinds
omvat de aanduiding als beschermd monument Kapel van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Eik
Deze bescherming is geldig sinds
omvat de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Kapel van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Eik: omgeving
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel van Onze-Lieve-Vrouw ten Eik
Deze vaststelling was geldig van tot
Kapel van Onze-Lieve-Vrouw ten Eik gelegen op het volgens literatuur oude driesplein tussen Geelse straat, Kapelstraat en Aarthof. Oorspronkelijke kapel, het huidige koor, in 1639 (zie jaartal van gesinterde steen) opgericht door abt Th. Verbraeken als beloftekapel na een pestepidemie, circa 1675 vergroot met het schip. De gevelsteen "Anno 1842" refereert vermoedelijk aan herstellingswerken; restauratie in 1977-1978.
Rechthoekige éénbeukige kapel van verankerde baksteenbouw; schip van drie traveeën en smaller en lager koor met rechte sluiting en ten zuiden sacristie, leien zadeldaken met aandaken, opengewerkt polygonaal klokkentorentje met ingesnoerde leien spits. Schip geritmeerd door steunberen waartussen licht getoogde vensters met houten roeden. Tuitgevel op schouderstukken met muurvlechtingen.
Rondboogdeur in latere (na 1926) pilasteromlijsting van gesinterde baksteen met gebogen waterlijst en rondboognis met Mariabeeld, in top oculus in omlijsting van gesinterde steen. Koor met tuitgevel op schouderstukken, muurvlechtingen, oculi en jaartal 1639 van gesinterde baksteen.
Ten noorden: ereperkje met arduinen gedenkstenen waarop wapenschilden en inscripties ter ere van overleden de Trannoy's, smeedijzeren hek.
Bepleisterd en beschilderd interieur deels geplafonneerd, deels met tongewelf en gordelbogen in het koor. Altaar van gemarmerd hout (17de eeuw), houten doksaal met gebogen balustrade op zuilen.
Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2000: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Westerlo, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Naast het koor, aan de linkerzijde, is een kerkhofje gemaakt, afgesloten door een laag muurtje met ezelsrug en een ijzeren poortje. Op het kerkhof zijn gedenkstenen en wapenschilden van de familie de Trannoy terug te vinden.
Verder wordt de kapel omgeven door een omhaagd kapelhof met twee opgaande lindes. Rechts van de ingang van de kapel werd een eik geplant.