Teksten van Twee traditionele breedhuizen

Twee traditionele breedhuizen ()

Samenstel van twee traditionele breedhuizen uit de tweede helft van de 16de eeuw, die deel uitmaken van de huizenrij rond het "Nieuwerck" van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Boekhandelaar Edmond Van Tassel liet de begane grond verbouwen tot een doorlopende winkelpui, naar een ontwerp door de architect Frans Mijlemans uit 1916.

Linker pand: ondiep breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, leien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, die de geknikte rooilijn van de Melkmarkt volgt, is vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers. Kruis- en kloosterkozijn met druiplijst op de bovenverdieping. Geprofileerde daklijst waarop een houten goot; afgesnuite, houten dakkapel en markante schoorstenen. Verbouwde pui.

Rechter pand: ondiep breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, leien) tussen getrapte aandaken met top- en schouderstukken. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel is vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Register van drie kleine rechthoekige vensters met kwarthol geprofileerde dagkanten op de eerste verdieping. Vierlicht samangestel uit twee zelfde vensters tussen kleinere zijlichten op de tweede verdieping. De geprofileerde daklijst met goot, wordt in de middenas gebroken door een getrapt dakvenster van twee treden met top- en schouderstukken. Verbouwde pui.

Auteurs:  Braeken, Jo

Twee breedhuisjes onder zadeldak (leien) uit de 16de eeuw, doch later verbouwd.

Deze woningen maken deel uit van een reeks schilderachtige, ondiepe huisjes gebouwd tegen de onvoltooide muren van het "Nieuw Werck" van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. De onregelmatige gevellijn volgt het verloop van de koormuur met steunberen.

Bepleisterde en beschilderde opstand, vermoedelijk uit bak- en zandsteen, met behouden muurankers. Kruis- en kloosterkozijnen naast aangepaste rechthoekige muuropeningen. Rechts, huisje met getrapte dakvensters; zijgevel scheimuur: tuitgevel met aandak en schouderstukken. Linker huisje bekroond door afgewolfd dakkapelletje.

Doorlopende houten winkelpui uit het vierde kwart van de 19de eeuw tot eerste kwart van de 20ste eeuw, uitspringend ten opzichte van de gevel; deur in knik.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek