erfgoedobject

Neoclassicistisch winkelhuis

bouwkundig element
ID
4367
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4367

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch winkelhuis volgens de bouwaanvraag uit 1840 opgetrokken in opdracht van ‘marchand de toiles’ Pierre Jean Briers. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Het pand maakt deel uit van de huizenrij die tegen het "Nieuwerck" van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal aanleunt.

Ondiepe rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder een schilddak (nok parallel aan de straat, zink). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel wordt gemarkeerd door de plint en hoekkettingen. Horizontaal geleed door de puiilijst en cordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand verder aan een regelmatig ordonnantieschema. Volgens de bouwplannen is de winkelpui opengewerkt als drieledige Serliana, waarvan de brede, centrale steekboog met sluitsteen steunt op Toscaanse pilasters. De ingekaste houten winkelpui met middenportaal en vitrines op voluutconsoles, is mogelijk een gewijzigde uitvoering zoniet een latere invulling. Verkleinende registers van rechthoekige bovenvensters, op de eerste verdieping gevat in geriemde omlijstingen. Een klassiek hoofdgestel met een casement in de fries en een houten kroonlijst op modillons vormt de gevelbeëindiging.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1840#95.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch winkelhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4367 (Geraadpleegd op )