De Raap

Straat Melkmarkt

• Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed De Raap

omvat de bescherming als monument De Raap: voorgevel en daken
gelegen te Melkmarkt 38 (Antwerpen)

Beschrijving

Traditioneel breedhuis met een gebroken gevellijn uit de eerste helft van de 17de eeuw, dat samen met het aanpalende Sint-Pieterstraat 5, het pand genaamd “de Raap” vormt. Beide maken deel uit van de huizenrij die tegen het "Nieuwerck" van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal aanleunt.

Rijwoning van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, leien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel is vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Aangepaste, rechthoekige bovenvensters; volledig verbouwde pui. Steigergaten onder de onregelmatige daklijst en bedaking; dakvenster met puntgevel in de middenas.

Auteurs: Braeken, Jo