erfgoedobject

Winkelhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
4369
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4369

Juridische gevolgen

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van Eugène Oberts, naar ontwerp door Eugène Dieltiëns uit 1883. Voor een ander lid van de familie Oberts ontwierp de architect in 1886 een winkelhuis aan de overzijde van de Melkmarkt. Juffrouw Anna Louise Knectel liet de huidige winkelpui aanbrengen naar een ontwerp door de Lierse architect August Ceulemans uit 1924.

Het winkelhuis Oberts is representatief voor het vroege oeuvre van Eugène Dieltiëns, wiens carrière begin jaren 1880 van start ging. Tijdens de laatste twee decennia van de 19de eeuw bracht hij een conventionele productie van voornamelijk burgerhuizen in neoclassicistische stijl tot stand. Vanaf de vroege jaren 1900 ontwierp de architect zowel in een eclectische stijl van klassieke of neo-Vlaamserenaissance-inspiratie, als in de beaux-artsstijl, met een decor ontleend aan régence en rococo.

Rijwoning met een bepleisterde en beschilderde lijstgevel van twee traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak. De opstand beantwoordt aan een drieledig compositieschema, opgebouwd uit de pui, de bel-etage en de bovenste twee verdiepingen in kolossale orde. De oorspronkelijke, klassieke houten winkelpui met zijportaal, pilasters en entablement, is in 1924 vervangen door het huidige exemplaar. Een gevelbreed balkon met smeedijzeren borstwering en een entablement met architraaf en metopenfries markeren de bel-etage, die zich verder onderscheidt door rechthoekige vensters en paneelwerk op de penanten. De bovenste twee verdiepingen, gevat in een kolossaal rechthoekig spaarveld met lisenen, worden geopend door rechthoekige drielichten met pilasters en een entablement, op de tweede verdieping eveneens met metopen. Het houten vensterschrijnwerk en de metalen jaloeziekapjes zijn bewaard. Een architraaf en een houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormen de gevelbeëindiging. De huidige, houten winkelpui met hardstenen trede, waarvan het middenportaal wordt geflankeerd door afgeronde vitrines met typische roedeverdeling, is omlijst door vlakke pilasters, waarop een overstekend entablement met hoekconsoles. Dit droeg oorspronkelijk het opschrift: "MAISON KNECTEL".

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1883#1077 en 1924#18806.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4369 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.