Teksten van Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Winkelhuis in neoclassicistische stijl ()

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Fr. Alex. Van Raemdonck, naar een ontwerp door de aannemer Guillaume Claes uit 1881. Voor de nieuwbouw werd een traditioneel diephuis uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw gesloopt. De trapgevel telde twee traveeën en twee bouwlagen, met een rechthoekig drielicht in de top van zeven treden.

Rijhuis van twee traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een klassieke, houten winkelpui met zijportaal. Verkleinende registers van getoogde bovenvensters in geriemde omlijsting, op cordonvormende lekdrempels; oorspronkelijk klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst. Bij een recente verbouwing werden de vensters aangepast en het stucdecor verwijderd; de oorspronkelijke winkelpui was al eerder verdwenen.

Auteurs:  Braeken, Jo

Breedhuis van twee traveeën en vier verdiepingen onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, geritmeerd door vlakke lekdrempels. Getoogde vensters in geprofileerde omlijstingen; rolluikkasten tweede bouwlaag. Verbouwde klassieke houten winkelpui.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek