Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Vrij grote gesloten bakstenen hoeve, zijdelings palend aan tot zandweg versmald gedeelte van de straat. Deels gewitte bakstenen gebouwen met dezelfde aanleg als in de eerste helft van de 19de eeuw. Ten noorden, in kern oudere boerenwoning tenminste uit de tweede helft van de 18de eeuw (zonder bijgebouwen op de Ferrariskaart van 1771-1778). Laag bakstenen boerenhuis van zeven (?) traveeën in midden 20ste eeuw verhoogd kunstleien zadeldak, voorheen met stro; sporen van lagere rechter zijpuntgevel met vlechtingen. Dakklokje aan ijzeren stoel tegen de centrale schoorsteen. Houten verankeringen van erfgevel (naar het zuiden) geprofileerd; lage voordeur in geschilderde omlijsting van gesinterde bakstenen onder gestrekte druiplijst. In midden 20ste eeuw vernieuwde vensters met betonnen latei. Uitgebouwde achterkeuken onder verlengd dakschild met drie getraliede rechthoekige vensters. Behouden samengestelde balklaag in woonkamer en opkamer; moerbalkuiteinden verschillend gedecoreerd met uitgesneden traditionele motieven zoals wolfstand; in centrale woonkamer grote haard (vernieuwde bakstenen schouwwangen) voorzien van geprofileerde bordenlijst; ingebouwde lage kast. Achterdeur aan hengsels.

Ten zuiden, bakstenen vleugel met dwarsschuur, aardappelkelder en stallen; twee korfbogige toegangspoorten waarvan één met doorrit naar de binnenplaats; liggende getraliede ovale stalvensters.

Ten oosten, gewitte oude koeienstallen aansluitend bij boerenwoning; samengestelde balklaag met moerbalkkoppen zichtbaar in oostgevel; door overbouwde doorgang met poortje gescheiden van jongere stallen aansluitend bij het zuidelijk bedrijfsgebouw.

Ten westen, bedrijfsgebouw onder steil schilddak (vroeger stro, heden bitumineuze golfplaten); varkensstallen onder verlengd dakschild aan erfzijde.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena