erfgoedobject

Semigesloten hoeve

bouwkundig element
ID
43713
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43713

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semigesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Semigesloten hoeve gelegen naast de verdiepte vroegere trambedding van de lijn Oudenaarde-Geraardsbergen, tracé in het landschap gemarkeerd door met populieren afgeboorde langgerekte terreininzinking. Twee (vroeger drie) linden markeren het ijzeren toegangshek van de hoeve in de zuidelijke erfhoek; deels gekasseide binnenplaats met mestvaalt in de oosthoek en waterpomp aan gemetste pijler schuin tegenover de voordeur. Hoevegebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw en voornamelijk uit de eerste helft van de 20ste eeuw, boerenwoning deels teruggaand op ouder huis.

Achterin gelegen boerenwoning van anderhalve bouwlaag; weinig zichtbare resten van oude kern ten vroegste opklimmend tot eind 18de eeuw (zie oud metselwerk in achtergevel); rechts verlengd in het derde kwart van de 19de eeuw en sterk verbouwd in de jaren 1920. Naar het zuidoosten gerichte gecementeerde voorgevel met schijnvoegen; benedenvensters in houten omlijstingen met rolluikkasten, I-latei met rozetjes voor bovenvensters. Ruime en traditionele centrale woonkamer met tochtportaal, zeven binnendeuren, enkelvoudige balklaag, hoge plint van faiencetegels met boordmotief. Troggewelven tussen ijzeren liggers in de huiskelder.

Ten zuidoosten, aan de straat palend bedrijfsgebouw voorzien van rechthoekige poort met doorrit links; groengeschilderd en beglaasd houten gevelkapelletje in gevelnis met diverse beeldjes: Sint-Antonius, Onze-Lieve-Vrouw met Kind, Sint-Ursmarus (?) en kruisbeeldje.

Ten noordoosten, hoger bedrijfsgebouw met van noord naar zuid remise, varkensstal, dwarsschuur, paardenstal en koeienstal; bakstenen troggewelven tussen ijzeren liggers.

Ten zuidwesten, laag bedrijfsgebouw met wagenhuis, aardappelkelder en bakhuis met behouden haard, ijzeren ovendeur en uitgebouwde oven.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2000: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Semigesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43713 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.