erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
43718
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43718

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Grote gesloten bakstenen hoeve met gekasseide rechthoekige binnenplaats; weergave van idem aanleg op de Ferrariskaart (1771-1778), doch huidig gebouwenbestand wellicht grotendeels van herbouw uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Toegangspoort met brede doorrit in vleugel aan de straat, nog aangepast na brand in het derde kwart van de 20ste eeuw. Met baksteen omlijste beglaasde gevelnis boven deur van voetgangersingang waarin beeld van Sint-Jozef geflankeerd door Heilige Rochus- en Onze-Lieve-Vrouwebeeldje. Ten noordwesten, ruime boerenwoning van acht traveeën en anderhalve bouwlaag met zadeldak (kunstleien, nok parallel aan de straat). Sobere lijstgevel met tandlijstdecoratie op de zolderverdieping; recente kunststoframen voor de meeste overige vensters afgezien van drie imitatiebovenvensters.

Vervallen 19de-eeuws bakhuis op het achtererf; getraliede vensters en toegangsdeur met houten latei in de zijgevel; w.c. met binnenwandbekleding van faiencetegels ingebouwd achter de voorpuntgevel.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2000: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43718 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.