Traditioneel diephuis

Beschrijving

Traditioneel diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), dat in kern uit de tweede helft van de 16de eeuw dateert, en zich uitstrekt tussen de Minderbroedersrui en de Kleine Goddaard.

Gevel aan de Minderbroedersrui. Aangepaste, bepleisterde en beschilderde lijstgevel, afgelijnd door een eenvoudige kroonlijst met kordonversiering, waarboven een kleine dakkapel. Rechthoekige bovenvensters met lekdrempel. In 1812 werd de pui in opdracht van J. Carolus aangepast, met een verkropte puilijst boven de deur. De huidige, verbouwde winkelpui met zijportaal dateert van omstreeks 1900.

Gevel aan de Kleine Goddaert. Trapgevel van zes treden met overhoeks topstuk, een zeldzaam bewaard voorbeeld van een overstekende bovenbouw, die vrij intact in zijn 16de-eeuwse toestand bewaard bleef. De licht achterover hellende, gecementeerde opstand, vermoedelijk in bak- en zandsteenbouw, is verankerd door middel van smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Benedenverdieping met drie gekoppelde muuropeningen met kwartholle neggen. Overstek op drie rondbogen geschraagd door verankerde korbeeltjes. Aangepaste rechthoekige bovenvensters met lekdrempel, vermoedelijk in oorsprong kruiskozijnen. Tweeledige top met rechthoekige drielicht en luik erboven.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo