Hoeve en café

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve en café

Beschrijving

Voormalige hoeve en café gemarkeerd door rij van zeven linden aan de straatkant, naast breed ijzeren toegangshek aan bakstenen hekpijlers met piramidale bekroning. Gewitte bakstenen hoevegebouwen met U-vormige aanleg geopend naar de straat.

Ten noordwesten, achterin gelegen boerenwoning van zeven traveeën onder zadeldak (cementpannen, nok parallel aan de straat), wellicht opklimmend tot de 18de eeuw, enigszins aangepast en zijdelings verlengd in de eerste helft van de 20ste eeuw. Voordeur met blind bovenlicht in rechthoekige vlakke bepleisterde omlijsting. Pomp tegen haardtravee. Metalen vensterluiken. Getrapte bakstenen daklijst. Overwelfde huiskelder. Geschilderde samengestelde balklaag met versierde moerbalk; centrale woonkamer bewaart grijze tegelvloer, tochtportaal, geschilderde bakstenen haard en haardbalk met fraai geprofileerde bordenlijst.

Ten noordoosten, dwarsschuur onder pannen zadeldak en ten zuiden schuin aangebouwd bakhuis van het tweedelige type.

Ten zuidwesten, stallen.