• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpshuis

Beschrijving

Gelegen aan de hoekt met Oudenaardsestraat. Ruim dorpshuis schuin ingeplant bij straathoek; hoger dan het straatniveau gelegen met ondiepe en steil oplopende voortuin. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën, wellicht teruggaand op de herberg zogenaamd "De Croone" als dubbelhuis van één bouwlaag en vijf traveeën weergegeven op kaart van Zegelsem van 1740 door P. en K. Benthuys; melding reeds in de 17de eeuw van de herberg genaamd "De Croone". Aanvankelijke woning in kern vermoedelijk minstens opklimmend tot de eerste helft van de 18de eeuw; aangepast en vergroot met toevoeging van lage bovenverdieping en achterkamers, onder mank pannen zadeldak. Links zijwaarts verlengd (zie bouwnaad) met vier traveeën van één bouwlaag onder pannen zadeldak, wellicht in de tweede helft van de 19de eeuw. Heden aan de gang zijnde renovatiewerken.

Gewitte bakstenen lijstgevel voorzien van getoogde muuropeningen; benedenvensters met luikduimen. Blauwgeschilderde gecementeerde plint met schijnvoegen. Geprofileerde puilijst, lagere bovenvensters onder getrapte daklijst. Volgens oude foto's uit begin 20ste eeuw vensters voorheen met kleine roedeverdeling. Vernieuwde steektrap naar voordeur; rechthoekige bakstenen deuromlijsting met oren en afbladderende bepleistering; kleine roedeverdeling in gedeeld bovenlicht van deur. Lage gewitte achtergevel op gepikte plint; vensters en lage achterdeur met houten latei; nieuw houtwerk. Behouden binnenindeling met tweedelige overwelfde kelder onder rechter travee. Samengestelde balklaag in centrale woonkamer waarvan moerbalk met sculpturale versiering aan beide uiteinden. Vernieuwde haarden. Oorspronkelijke rode gebakken vloertegels in kamer van linker aanbouw. Poort met doorrit onder houten latei; travee ernaast voorzien van kleine muuropening met luikje in straatgevel en (stal?)deur in achtergevel.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nummer 542.
  • CAROBEL C. - DE PRIJCK M. - DE TANT F., Parochie St.-Ursmarus Zegelsem, Zegelsem, 1983, p. 134.
  • DE TEMMERAN L. - DENDAUW F. - PREMEREUR A. - VERACHTEN L., Everbeek, Opbrakel, Parike en Zegelsem in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1995, p. 76.