• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Leierwaarde. Burgerhuis met verheven ligging ten opzichte van het straatniveau en een opvallend bouwvolume, uit de jaren 1840. Lang dubbelhuis van twee bouwlagen en acht traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen recent vervangen door leien). Hoog souterrain voorafgegaan door een haast gevelbreed betegeld bordes. Bakstenen lijstgevel met getoogde muuropeningen, bij aanpassingen in het tweede kwart van de 20ste eeuw voorzien van gecementeerde omlijstingen en horizontale banden; onlangs verwijderde houten rolluikkasten en houtwerk vervangen door kunststoframen. Drie getraliede en in hardsteen gevatte rechthoekige keldervensters. Brede voordeur geaccentueerd door hardstenen steektrap (9 treden); bovenlichttracering met gekleurd glas. Gevelaflijning door uitspringende houten kroonlijst. Recent sterk gewijzigd interieur.

Rechts aan de straat, naast gekasseid voorerf: L-vormig bijgebouw onder zadeldak (nok parallel aan de straat), uit de tweede helft van de 19de eeuw; zijpuntgevel met dubbele poort onder I-latei en rondbogig zolderluik.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena