erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
4374
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4374
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis met voorgevel aan de Minderbroedersrui en achtergevel in de Kleine Goddaard, volgens de bouwaanvraag uit 1863 opgetrokken in opdracht van de heer F. Van Wyck. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Gesloopt voor een nieuwbouwwoning in 1997.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een zadeldak. Voorgevel: bepleisterde en beschilderde lijstgevel, met schijnvoegen uitstralend boven de muuropeningen op de begane grond. De opstand beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit naar boven toe verkleinende registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen met geprofileerde lekdrempel. Bovenvensters met afgeronde bovenhoeken in geriemde omlijsting, voorzien van gietijzeren parapetten; kordonvormende lekdrempels op de eerste verdieping. Een klassiek hoofdgestel met architraaf, casementen in de fries en een houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging. Achtergevel: eenvoudige, gecementeerde lijstgevel met dezelfde ordonnantie en een klein dakvenstertje.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1863#32.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2017


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4374 (Geraadpleegd op 23-06-2021)