Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4374

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Neoclassicistisch burgerhuis met voorgevel aan de Minderbroedersrui en achtergevel in de Kleine Goddaard, volgens de bouwaanvraag uit 1863 opgetrokken in opdracht van de heer F. Van Wyck. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Gesloopt voor een nieuwbouwwoning in 1997.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een zadeldak. Voorgevel: bepleisterde en beschilderde lijstgevel, met schijnvoegen uitstralend boven de muuropeningen op de begane grond. De opstand beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit naar boven toe verkleinende registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen met geprofileerde lekdrempel. Bovenvensters met afgeronde bovenhoeken in geriemde omlijsting, voorzien van gietijzeren parapetten; kordonvormende lekdrempels op de eerste verdieping. Een klassiek hoofdgestel met architraaf, casementen in de fries en een houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging. Achtergevel: eenvoudige, gecementeerde lijstgevel met dezelfde ordonnantie en een klein dakvenstertje.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1863#32.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/204021 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis ()

Breedhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Voorgevel: bepleisterde en beschilderde lijstgevel uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Begane grond verlevendigd met imitatiebanden, uitstralend boven de muuropeningen. Voorts, rechthoekige vensters met afgeronde hoeken, gevat in geprofileerde omlijsting en voorzien van gietijzeren leuning. Lekdrempels, doorlopend op de tweede verdieping Klassieke gevelbekroning door middel van geleed kordon, fries met panelen en kroonlijst op klossen. Achtergevel langs Kleine Goddaert: gecementeerde lijstgevel met klein dakvenstertje opgericht in 1863 vlg. bouwtoelating; Rechthoekige vensters met lekdrempels en gietijzeren leuningen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1863, Modern Archief 20114/1, dossier32.

Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4374 (geraadpleegd op ).