erfgoedobject

Zuivelfabriek Belgomilk

bouwkundig element
ID
43758
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43758

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zuivelfabriek, voorheen zogenaamd Samenwerkende Melkerij De Maagd, nu zogenaamd Belgomilk. Volgens de ingemetselde herdenkingssteen is de coöperatieve vennootschap opgericht in 1935; een nieuwe melkerij werd gebouwd in 1948-49 volgens plannen van de Technische Dienst van de Belgische Boerenbond onder leiding van Ir. Ed. De Landtsheer-directeur. Uitbreiding met kaasfabriek in 1958 en 1961 volgens plannen van architect M. Demuynck van de Technische Dienst van de Belgische Boerenbond. Kaasmakerij stopgezet in 1992 en boterproductie in 1996. Sobere rode baksteenarchitectuur met blokvormige volumes afgelijnd door arduinen dekstenen onder platte daken. Bureelgebouw met overluifelde deur en rechthoekige vensters voorzien van glasraampjes met wapenschilden van gemeenten.

  • Horebeke, Gemeentearchief Sint-Maria-Horebeke, 874.1.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Zuivelfabriek Belgomilk [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43758 (Geraadpleegd op )