Zuivelfabriek Belgomilk

Gemeente Horebeke
Locatie Dorpsstraat 3, Horebeke (Oost-Vlaanderen)

• Adrescontrole Horebeke (adrescontroles: 01-04-2008 - 01-04-2008).
  • Inventarisatie Horebeke (geografische inventarisatie: 01-03-1999 - 30-06-1999).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Zuivelfabriek Belgomilk

Beschrijving

Zuivelfabriek, voorheen zogenaamd Samenwerkende Melkerij "De Maagd", nu zogenaamd "Belgomilk". Volgens de ingemetselde herdenkingssteen is de coöperatieve vennootschap opgericht in 1935; een nieuwe melkerij werd gebouwd in 1948-49 volgens plannen van de Technische Dienst van de Belgische Boerenbond onder leiding van Ir. Ed. De Landtsheer-directeur. Uitbreiding met kaasfabriek in 1958 en 1961 volgens plannen van architect M. Demynck van de Technische Dienst van de Belgische Boerenbond. Kaasmakerij stopgezet in 1992 en boterproductie in 1996. Sobere rode baksteenarchitectuur met blokvormige volumes afgelijnd door arduinen dekstenen onder platte daken. Bureelgebouw met overluifelde deur en rechthoekige vensters voorzien van glasraampjes met wapenschilden van gemeenten.

• Horebeke, Gemeentearchief Sint-Maria-Horebeke, 874.1.

Auteurs: Lanclus, Kathleen