erfgoedobject

Klooster, rustoord en school

bouwkundig element
ID
43760
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43760

Juridische gevolgen

Beschrijving

Nu "Vrije Basisschool Horebeke" en "Rustoord Sint-Jozef". Stichting van het Klooster van Sint-Jozef in 1887 door de pastoor en de Zusters van VII Weeën van Sint-Maria-Oudenhove, oprichting van rustoord in 1888. Gebouwd door notaris E. De Beer op grond van J.B. De Ghellinck d'Elseghem van Wannegem-Lede, later overgedragen aan de "VZW Stichting der Goddelijke Voorzienigheid". Bouw van de kloosterkapel in 1895. Zeer eenvoudige bakstenen kloostergebouwen zonder noemenswaardigheden. Aan de straatgevel, beglaasde gevelkapel met Sint-Jozefbeeld gevat in rondboogvormige bakstenen omlijsting met bekronend kruis. Eenvoudige kloosterkapel met uitgebouwd koor met driezijdige sluiting voorzien van glasramen; interieur aangepast.

Nu verdwenen grot van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes van 1910. Aansluitende schoollokalen in 1928 aangepast en met een verdieping verhoogd onder leiding van architect F. Van Severen (Dendermonde).

  • Sint-Maria-Horebeke, Dekenij, Liber Memorialis.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Klooster, rustoord en school [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43760 (Geraadpleegd op )