erfgoedobject

Dekenij Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartparochie

bouwkundig element
ID
43762
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43762

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dekenij. De voortuin, afgesloten door een bakstenen muur van 1894 en een ijzeren hek tussen bakstenen hekpijlers met hardstenen bolbekroning, is beplant met coniferen, hazelaar, taxus en een hoogstammige gewone es en was vroeger voorzien van een Mariagrot. In de achtertuin, een treures en een tamme kastanje.

Typische pastorie van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien), gebouwd naar ontwerp van architect L. Elewaut (Gent) in 1842 op een in 1841 daartoe aangeworven terrein. Gepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand op grijs geschilderde plint. Keldergaten links in de plint. Rechthoekige vensters voorzien van houten roedeverdeling en arduinen dorpels en op de begane grond met persiennes en op de bovenverdieping met geriemde omlijstingen. Rechthoekige deur met bovenlicht gevat in een eenvoudige kalkstenen omlijsting, voorafgegaan door arduinen trap. Bouwlaag gescheiden door fijne puilijst. Gelijkaardige gevelopstand van bakstenen achtergevel.

Flankerende zijaanbouwsels onder lessenaarsdak en links in de voortuin, bakstenen bijgebouw onder zadeldak (pannen), nu garage.

Interieur. Centrale doorlopende gang met fraai tegelvloertapijt van één- en tweekleurige cementtegels met bijpassende boorden en muren beschilderd met berglandschappen boven een gemarmerde plint en tussen geschilderde zuilen.

  • Rijksarchief Gent, Provinciaal Archief, 1830-1850, nummer 2540/14.
  • Horebeke, Gemeentearchief Sint-Maria-Horebeke, 172.2.
  • Parochie Sint-Maria-Horebeke, 200 jaar kerk, 1790-1990, s.l., s.d.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 1999


Relaties

  • Is deel van
    Dorpskom Sint-Maria-Horebeke

  • Is deel van
    Dorpsstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dekenij Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartparochie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43762 (Geraadpleegd op 21-06-2021)