Zogenaamd Hotel Elim, voorheen zogenaamd Villa Wel Tevreden. Neoclassicistisch herenhuis gebouwd door toenmalige notaris-burgemeester J.-E. De Beer circa 1883. De tuin is aan de achterzijde met een bakstenen muur geleed door lisenen afgesloten van de straat, Rokegem. Landschapstuin met uitgeschulpte gazons en een vijverpartij afgeboord met bomen. Over de vijver, imitatiehouten brugje in beton. In de tuin, een Japanse notenboom (ginkgo biloba), witte esdoorn, zilverlinde, tamme kastanje, gewone esdoorn, rode beuk, treurbeuk, gewone es en plataan.
Onderkelderd dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak (leien) met vorstkam van geglazuurde terracotta. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel op gecementeerde plint, begane grond versierd met schijnbanden onder puilijst. Rechthoekige vensters gevat in geriemde omlijstingen, op de begane grond met rolluikkasten, op de bovenverdieping met sluitstenen versierd met hoofdjes. Doorlopende arduinen onderdorpels. Centrale deur met bovenlicht op trap, gevat in een rechthoekige omlijsting en met guirlandes uitgewerkt entablement onder kroonlijst op consoles. Eenvoudig hoofdgestel met kroonlijst op klossen en tandlijst. Beraapte zijgevels. Beraapte zijgevels. Links aanleunend vroeger kantoortje van één bouwlaag onder plat dak.
Interieur: centrale gang uitgevoerd in imitatiemarmer, voorzien van pilasters met paneelwerk en Ionische kapitelen. Vloer met kleurige cementtegels. Salon aan straatzijde voorzien van marmeren schouw in neo-Lodewijk XVI-stijl geplaatst onder een venster. Het aanpalende salon aan de tuinzijde heeft een merkwaardige exotische aankleding, stilistisch aansluitend bij het "japonisme" van het vierde kwart van de 19de eeuw. De wanden zijn met een lambrisering in bamboe afgezet. Erboven bevinden zich panelen met romantische geschilderde taferelen in bamboeomlijstingen: onder andere een vrouwenfiguur in klassieke klederdracht omgeven door een summier weergegeven landschap. Centrale luchter eveneens uit bamboe-elementen samengesteld. Plafond bij wijze van kosmische symboliek beschilderd met kleine swastika's.
Haaks achter woonhuis, koetshuis van één bouwlaag onder zadeldak (pannen) met beraapte gevel van vijf traveeën geritmeerd door rondboogarcade. Ertegen aangebouwde gebogen gevelserre, nu horend bij het aangrenzende perceel. Achthoekige volière.
Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2000: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Lanclus K. 1999: Villa Wel Tevreden met tuin [online], https://id.erfgoed.net/teksten/43765 (geraadpleegd op ).
Het zogenaamde Hotel Elim, voorheen gekend als Villa Wel Tevreden, is een neoclassicistisch herenhuis dat omstreeks 1883 gebouwd werd door toenmalige notaris-burgemeester J.-E. De Beer.
Dit herenhuis van het stedelijk type, met annex koetshuis en druivenserre (deze laatste behoort tot de links aangrenzende eigendom) is ingeplant in een siertuin. Het is een dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën met bepleisterde gevel op gecementeerde plint. De rechthoekige vensters zijn gevat in geriemde omlijstingen. Het gevelpleisterwerk is bij de penanten van het gelijkvloers uitgewerkt als een 'rustica-sokkel. De centrale deur is voorzien van een onder meer met guirlandes uitgewerkt arduinen entablement onder kroonlijst. De vensters hebben op de verdieping met koppen versierde sluitstenen. De gevelkroonlijst rust op klossen, waaronder zich een fijn tandfries bevindt. Het leien zadeldak heeft een versierde vorstkam.
De binnenindeling is nog bewaard: de centrale gang is uitgevoerd in imitatie-marmer, voorzien van pilasters met paneelwerk en ionische kapitelen. De vloer bestaat uit een kleurige cementbetegeling. Het benedensalon aan de straatzijde is voorzien van een marmeren schouw in neo-Lodewijk XVI-stijl. Merkwaardig - maar niet uitzonderlijk - is de plaatsing van de schouw onder een venster, wat ook voorkomt in het aanpalende salon. Dit laatste salon - aan de tuinzijde - heeft een merkwaardige aankleding. De wanden zijn met een lambrisering in bamboe afgezet. Erboven bevinden zich panelen afgezet met bamboe en voorzien van romantische geschilderde taferelen. Op een monochrome bruine achtergrond zien we hoofdzakelijk een vrouwenfiguur in klassieke klederdracht omgeven door een summier weergegeven landschap. De panelen hebben een middelmatige kwaliteit die in een totaal verschillende stilistische tendens thuishoren. In samenhang met de genoemde lambrisering moet een centrale luchter worden gezien die eveneens uit bamboe-elementen is samengesteld. Het plafond bij wijze van kosmische symboliek beschilderd met talrijke kleine swastika's. Stilistisch hoort deze exotische tendens in aankleding van het interieur thuis in het 'japonisme' van de jaren 1880-1890.
Ook de tuin is omstreeks deze periode aangelegd. Het is als het ware een miniatuurlandschapstuin met uitgeschulpte gazons en een vijverpartij met in de rand bomen die de tuin afboorden. Over de vijver ligt een imitatiehouten brugje in cementbeton. Het koetshuis is een eenlaagse bouw met gerotseerde gevels en rondboogpoorten; een achthoekige volière sluit erbij aan.
De exotische sfeer van in het salon is op geslaagde wijze tot in de tuin voelbaar. Er werd op een bevallige plaats een Japanse notenboom (Ginkgo biloba, stamomtrek van 3,16 meter) ingeplant en bij de vijver is heel wat opslag aanwezig van vleugelnoot (Pterocarya fraxinifolia). Verder werden nog de volgende bomen geïnventariseerd: witte esdoorn (Acer saccharinum, stamomtrek van 2,20 meter), zilverlinde (Tilia tomentosa, stamomtrek van 2,24 meter), tamme kastanje (Castanea sativa, stamomtrek van 2,96 meter), gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus, stamomtrek van 2,30 meter), bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea'), treurbeuk (Fagus sylvatica 'Borneyensis', stamomtrek van 2,39 meter), gewone es (Fraxinus exelsior) en plataan (Platanus).
De tuin is aan de achterzijde met een muur van de Rokegemstraat afgesloten. Langsheen de muur staan populieren die hier onoordeelkundig werden voorzien daar het vellen van deze (kaprijpe) bomen niet zonder risico op beschadiging van de muur of van de tuinaanleg zal kunnen geschieden.
Auteurs: Van den Bossche, Hedwig
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Van den Bossche H. 1999: Villa Wel Tevreden met tuin [online], https://id.erfgoed.net/teksten/175603 (geraadpleegd op ).