• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

• is aangeduid als beschermd monument Dorpswoning

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Sint-Maria-Horebeke

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Sint-Maria-Horebeke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café 't Hofken

Beschrijving

Gerenoveerde dorpswoning van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, in kern daterend uit de 18de eeuw.

Historiek

De dorpswoning gaat minstens terug tot 1765 gezien de gedateerde balk in het interieur. Op de Ferrariskaart (1771-1778) wordt er op het perceel een hoeve (?) met vier losstaande bestanddelen afgebeeld. Het huidige bouwvolume met de bijgebouwen staat duidelijk afgebeeld op de Atlas der Buurtwegen uit 1841. Vanaf 1873 tonen de topografische kaarten een U-vormige hoeve bestaande uit het nog bestaande hoofdvolume, geflankeerd door twee oost-west-gerichte bijgebouwen. Het westelijke bijgebouw wordt niet meer afgebeeld op de topografische kaart van 1939 en het rechter bijgebouw is verdwenen op de topografische kaart van 1969.

Het nog bestaande hoofdgebouw stond tot 1983 bekend als café 't Hofken. Het pand onderging verschillende renovaties waarbij onder ander het schrijnwerk en de buitenluiken wijzigden. De gevelbepleistering met schijnvoegen werd in 1999 vervangen door een vlakke gevelbepleistering. Enkel het volume, de deuromlijsting met gevelnis in de voorgevel en de gedateerde balk, de schouwmantel in de voormalige gelagzaal en een overwelfde kelder herinneren nog aan de 18de-eeuwse oorsprong van het pand.

Beschrijving

Het gerenoveerd dorpshuis telt zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. De gecementeerde en geschilderde gevel heeft aangepaste licht getoogde vensters. De korfbogige deur heeft een overpleisterde omlijsting met oren en neuten, een gebogen druiplijst en een bekronend nisje in omlijsting. In de westelijke topgevel zitten muurankers die samen '17' vormen. Het grotendeels verbouwde interieur behield een versierde moerbalk met jaartal 1763 en IHS-monogram, een grote haard en een gewelfde kelder.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier OO001836, Dorpsgezicht Horebeke-Sint-Maria-Horebeke (S.N. 1999).
  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Lopend archief, Horebeke, Dorpsstraat 32.
  • Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1928-1950, schaal 1:20.000.