• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café 't Hofken

• is aangeduid als beschermd monument Dorpswoning

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Sint-Maria-Horebeke

Beschrijving

Gerenoveerd dorpshuis, voorheen café 't Hofken (tot 1983). Woonhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (kunstleien), in kern daterend uit de 18de eeuw. Later gecementeerde en geschilderde gevel, aangepaste licht getoogde vensters. Korfbogige deur in geschilderde bakstenen omlijsting met oren en neuten, een gebogen druiplijst en een bekronend nisje in omlijsting met beeldje van Sint-Antonius Abt. Op linker zijgevel muurankers "17" van verdwenen jaartal. Kelder onder linker travee.

Binnenin. Grotendeels verbouwd met behoud van de samengestelde balklaag met versierde moerbalk met jaartal 1763 en IHS-monogram.

Auteurs :  Lanclus, Kathleen