Gerenoveerde dorpswoning van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, in kern daterend uit de 18de eeuw.
De dorpswoning gaat minstens terug tot 1765 gezien de gedateerde balk in het interieur. Op de Ferrariskaart (1771-1778) wordt er op het perceel een hoeve (?) met vier losstaande bestanddelen afgebeeld. Het huidige bouwvolume met de bijgebouwen staat duidelijk afgebeeld op de Atlas der Buurtwegen uit 1841. Vanaf 1873 tonen de topografische kaarten een U-vormige hoeve bestaande uit het nog bestaande hoofdvolume, geflankeerd door twee oost-west-gerichte bijgebouwen. Het westelijke bijgebouw wordt niet meer afgebeeld op de topografische kaart van 1939 en het rechter bijgebouw is verdwenen op de topografische kaart van 1969.
Het nog bestaande hoofdgebouw stond tot 1983 bekend als café 't Hofken. Het pand onderging verschillende renovaties waarbij onder ander het schrijnwerk en de buitenluiken wijzigden. De gevelbepleistering met schijnvoegen werd in 1999 vervangen door een vlakke gevelbepleistering. Enkel het volume, de deuromlijsting met gevelnis in de voorgevel en de gedateerde balk, de schouwmantel in de voormalige gelagzaal en een overwelfde kelder herinneren nog aan de 18de-eeuwse oorsprong van het pand.
Het gerenoveerd dorpshuis telt zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. De gecementeerde en geschilderde gevel heeft aangepaste licht getoogde vensters. De korfbogige deur heeft een overpleisterde omlijsting met oren en neuten, een gebogen druiplijst en een bekronend nisje in omlijsting. In de westelijke topgevel zitten muurankers die samen '17' vormen. Het grotendeels verbouwde interieur behield een versierde moerbalk met jaartal 1763 en IHS-monogram, een grote haard en een gewelfde kelder.
Auteurs: Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Mertens J. 2023: Dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/teksten/430758 (geraadpleegd op ).
Gerenoveerd dorpshuis, voorheen café 't Hofken (tot 1983). Woonhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (kunstleien), in kern daterend uit de 18de eeuw. Later gecementeerde en geschilderde gevel, aangepaste licht getoogde vensters. Korfbogige deur in geschilderde bakstenen omlijsting met oren en neuten, een gebogen druiplijst en een bekronend nisje in omlijsting met beeldje van Sint-Antonius Abt. Op linker zijgevel muurankers "17" van verdwenen jaartal. Kelder onder linker travee.
Binnenin. Grotendeels verbouwd met behoud van de samengestelde balklaag met versierde moerbalk met jaartal 1763 en IHS-monogram.
Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2000: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Lanclus K. 1999: Dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/teksten/43766 (geraadpleegd op ).