erfgoedobject

Gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
4377
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4377

Juridische gevolgen

Beschrijving

Geheel van twee gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl, met voorgevel aan de Minderbroedersrui en achtergevel in de Grote Goddaard, naar een ontwerp door de architect Eugène Dieltiëns uit 1888. Opdrachtgever was de weduwe Egide Storms, wiens overleden echtgenoot handel dreef in koloniale waren en als vennoot de stoomrijstpellerij Storms & Bellemans in de verdwenen Mattenstraat uitbaatte.

De winkelhuizen weduwe Storms zijn representatief voor het vroege oeuvre van Eugène Dieltiëns, wiens carrière begin jaren 1880 van start ging. Tijdens de laatste twee decennia van de 19de eeuw bracht hij een conventionele productie van voornamelijk burgerhuizen in neoclassicistische stijl tot stand. Vanaf de vroege jaren 1900 ontwierp de architect zowel in een eclectische stijl van klassieke of neo-Vlaamserenaissance-inspiratie, als in de beaux-artsstijl, met een decor ontleend aan régence en rococo.

Met een gevelbreedte van respectievelijk twee en drie traveeën, omvatten de rijwoningen drie bouwlagen onder een mansardedak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels aan de Minderbroedersrui, rustten oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui met respectievelijk zij- en middenportaal, pilasters en entablement, op een hardstenen plint. De door kolossale pilasters gemarkeerde bovenbouw heeft een klassiek hoofdgestel als afwerking, met spiegel of metopen in de fries, en een houten kroonlijst op rozetcasementen, consoles en tandlijst. Rechthoekige vensters met doorgetrokken lekdrempels, in het linker pand met geriemde omlijsting of flankerende pilasters, in het rechter pand gegroepeerd tot drielichten met pilasters. Behalve de winkelpuien zijn ook de ijzeren parapetten en de dakkapellen met klauwstukken en driehoekig fronton recent verwijderd. Achtergevel met eenvoudige, gedecapeerde opstand aan de Grote Goddaard.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1888#511.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4377 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.