erfgoedobject

Villa De Notelaar

bouwkundig element
ID
43772
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43772

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis De Notelaar
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd monument Villa De Notelaar
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Sint-Maria-Horebeke
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Voorheen "De Notelaar", "woonhuis van dheer greffier De Beer". Pittoresk landhuis in eclectische stijl volgens kadasterarchief van circa 1907, gelegen in een ruime tuin met onder meer bruine beuk, toegankelijk via een ijzeren hek aan bakstenen pijlers met bolbekroning. Villa van twee bouwlagen onder overkragende zadeldaken (kunstleien). Veelkleurig materiaalgebruik in voorgevel zoals natuursteen, rode en geglazuurde witte en groene baksteen, onder meer bij ontlastingsbogen en banden. Rechter travee uitgebouwd als risaliet met puntgevel voorzien van ten dele bewaarde windveren. Centrale deurtravee met geaccentueerde rondboogdeur, uitgebouwd als vierkant torentje met leien dak. Het spitse tentdak van het torentje rust op overkragende boogjes in het metselwerk en is bekroond met een ijzeren nokversiering. Getoogde en in zolderverdieping rondbogige vensters met vernieuwd houtwerk. Dakoverstekken op houten consoles. Rechts aanbouwsel van één bouwlaag in aangepaste stijl. Links recenter aangebouwde veranda.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Dorpskom Sint-Maria-Horebeke

 • Is deel van
  Dorpsstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Villa De Notelaar [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43772 (Geraadpleegd op )