Villa De Notelaar

Gemeente Horebeke

• Inventarisatie Horebeke (geografische inventarisatie: 01-03-1999 - 30-06-1999).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Landhuis De Notelaar

is beschermd als monument Villa De Notelaar

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Sint-Maria-Horebeke

Beschrijving

Voorheen zogenaamd "De Notelaar", "woonhuis van dheer greffier De Beer". Pittoresk landhuis in eclectische stijl volgens kadasterarchief van circa 1907, gelegen in een ruime tuin met onder meer bruine beuk, toegankelijk via een ijzeren hek aan bakstenen pijlers met bolbekroning. Villa van twee bouwlagen onder overkragende zadeldaken (kunstleien). Veelkleurig materiaalgebruik in voorgevel zoals natuursteen, rode en geglazuurde witte en groene baksteen, onder meer bij ontlastingsbogen en banden. Rechter travee uitgebouwd als risaliet met puntgevel voorzien van ten dele bewaarde windveren. Centrale deurtravee met geaccentueerde rondboogdeur, uitgebouwd als vierkant torentje met leien dak. Het spitse tentdak van het torentje rust op overkragende boogjes in het metselwerk en is bekroond met een ijzeren nokversiering. Getoogde en in zolderverdieping rondbogige vensters met vernieuwd houtwerk. Dakoverstekken op houten consoles. Rechts aanbouwsel van één bouwlaag in aangepaste stijl. Links recenter aangebouwde veranda.

Auteurs: Lanclus, Kathleen