Gemeentelijke lagere jongensschool en schoolhuis

Beschrijving

Voormalige gemeentelijke lagere jongensschool met aansluitend schoolhuis. School volgens kadasterarchief opgericht circa 1867 en opgeheven in 1976.

Het schooltje is vermoedelijk volledig aangepast bij de bouw van het nieuwe schoolhuis in 1931. Voorheen eenlaagse bakstenen constructie uit het derde kwart van de 19de eeuw met rondboogvormige drielichten en rondboogvensters onder zadeldak (pannen) met centraal hoger opgetrokken risaliet met puntgevel, later vervangen door een centrale rondbogige doorgang onder driezijdig bepleisterd fronton en dakbedekking met kunstleien. Lijstgevel geleed door pilasters. Houtwerk van vensters vervangen door aluminium.

Rechts van het poortgebouw, schoolhuis, volgens bouwaanvraag opgetrokken in 1931; bestaande uit drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen). Respectievelijk rechthoekige drie- en tweelichten in vlakke witgeschilderde bepleistering.

• Horebeke, Gemeentearchief Sint-Maria-Horebeke, 172.2, 550. 0/9.

Auteurs: Lanclus, Kathleen