Herenhuis

Gemeente Horebeke

• Inventarisatie Horebeke (geografische inventarisatie: 01-03-1999 - 30-06-1999).

is beschermd als monument Herenhuis

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Sint-Maria-Horebeke

Beschrijving

Alleenstaand herenhuis met voortuin van de straat afgescheiden door een gietijzeren omheining op gecementeerd muurtje met gietijzeren hek. Dubbelhuis van vijf traveeën met twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), volgens kadasterarchief van circa 1880. Beraapte voorgevel op gecementeerde plint, afgelijnd door witgeschilderde hoekkettingen en eenvoudig hoofdgestel. Licht getoogde deur op trapje, met bovenlicht met symmetrische roedeverdeling gevat in een eenvoudige arduinen omlijsting. Getoogde vensters met vernieuwd houtwerk van T-ramen, gevat in respectievelijk vlakke en geprofileerde witgeschilderde omlijstingen. Doorgetrokken arduinen lekdrempels op bovenverdieping. Geflankeerd door aanbouwsels en voormalige stallen.

Auteurs: Lanclus, Kathleen