Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Gesloten hoeve, volgens kadasterarchief van circa 1874, rondom deels gekasseid vierkant erf beschaduwd door grote notelaar. Achter woonhuis ommuurde moes- en bloementuin en dienstgebouw.

Ten zuidwesten, aan de straat, dienstvleugel onder zadeldak (pannen) met koeienstallen geflankeerd door twee poorten naar erf onder zadeldak. Op hoektravee aan straat rondboogvormige getraliede nis met Heilige Antoniusbeeld gevat in gecementeerde omlijsting.

Ten noordoosten, boerenhuis van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (leien, nok parallel aan de straat). Bakstenen lijstgevels afgelijnd door muizentand. Rechthoekige vensters met T-ramen met vernieuwd houtwerk en luiken. Centrale rechthoekige deur met bovenlicht en arduinen trapje. Bovenvensters afwisselend blind. In achtergevel getraliede rechthoekige vensters met arduinen dorpels.

Binnen: woonkamer met schouw van gesinterde bakstenen boezem naar verluidt tijdens de Tweede Wereldoorlog beschilderd met dorpsgezicht.

Ten oosten, respectievelijk paarden- en varkensstallen en bakhuis met licht getoogde deurtjes onder zadeldak (pannen en golfplaten) en lager konijnenhok onder afzonderlijk dak.

Ten westen, onderkelderd kippenhok met twee grote rechthoekige vensters geflankeerd door rechthoekige poorten, rechts open poort van wagenhuis.

Auteurs: Lanclus, Kathleen