erfgoedobject

Neoclassicistisch rijhuis met traditionele kern

bouwkundig element
ID
4379
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4379

Juridische gevolgen

Beschrijving

Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak, met voorgevel aan de Minderbroedersrui en achtergevel aan de Grote Goddaard. Het betreft een traditionele kern uit de 17de eeuw, die tot zijn huidige, neoclassicistische vorm werd aangepast in de eerste helft van de 19de eeuw. Het mansardedak dateert uit 1889, toegevoegd in opdracht van de heer De la Montagne, samen met een vandaag verdwenen, klassieke houten winkelpui zijde Minderbroedersrui.

Voorgevel: bepleisterde en beschilderde lijstgevel met verbouwde pui. Rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting op kordonvormende lekdrempels. Klassiek hoofdgestel met spiegel in de fries en houten kroonlijst op tandlijst.

Achtergevel: gecementeerd en verankerd lijstgevel. Linker travee met aangepaste rechthoekige vensters op lekdrempels, met sporen van een traditioneel kwarthol- of sponningsbeloop. Rechter travee geopend met onregelmatig geplaatste ronde oculi. Merkwaardige traditionele rondboogdeur van het type 'diamantpoortje', waarschijnlijk in een zandstenen omlijsting uit de 17de eeuw, echter gecementeerd en beschilderd. Kwarthol geprofileerd beloop, sluitsteen en imposten in diamantvorm.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1889#1056.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch rijhuis met traditionele kern [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4379 (Geraadpleegd op )