Teksten van Neoclassicistisch rijhuis met traditionele kern

Neoclassicistisch rijhuis met traditionele kern ()

Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak, met voorgevel aan de Minderbroedersrui en achtergevel aan de Grote Goddaard. Het betreft een traditionele kern uit de 17de eeuw, die tot zijn huidige, neoclassicistische vorm werd aangepast in de eerste helft van de 19de eeuw. Het mansardedak dateert uit 1889, toegevoegd in opdracht van de heer De la Montagne, samen met een vandaag verdwenen, klassieke houten winkelpui zijde Minderbroedersrui.

Voorgevel: bepleisterde en beschilderde lijstgevel met verbouwde pui. Rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting op kordonvormende lekdrempels. Klassiek hoofdgestel met spiegel in de fries en houten kroonlijst op tandlijst.

Achtergevel: gecementeerd en verankerd lijstgevel. Linker travee met aangepaste rechthoekige vensters op lekdrempels, met sporen van een traditioneel kwarthol- of sponningsbeloop. Rechter travee geopend met onregelmatig geplaatste ronde oculi. Merkwaardige traditionele rondboogdeur van het type 'diamantpoortje', waarschijnlijk in een zandstenen omlijsting uit de 17de eeuw, echter gecementeerd en beschilderd. Kwarthol geprofileerd beloop, sluitsteen en imposten in diamantvorm.

Auteurs:  Braeken, Jo

Winkel ()

Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak (roofing) met houten dakkapel. Oude kern, zie achtergevel. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel uit de 19de eeuw met (recentere?) houten winkelpui. Rechthoekige vensters in riemomlijsting; doorlopende lekdrempels op kordons. Kordon en casement onder kroonlijst met tandlijst. Achtergevel aan de Grote Goddaert: gecementeerd en verankerd. Linkkertravee met rechthoekige vensters met lekdrempels (19de eeuw); sporen van kwarthol- of sponningsbeloop. Rechtertravee geopend met onregelmatig geplaatste ronde vensters. Merkwaardige deuromlijsting uit de 17de eeuw, waarschijnlijk in zandsteen, echter gecementeerd en beschilderd: rondboog met sluitsteen en imposten in diamantvorm; klein kwarthol profiel.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek