Gesloten hoeve en Calvariekapel

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Beukenstraat, grensstraat met Schorisse. Voormalige gesloten hoeve met indrukwekkend boerenhuis en schuin op de hoek ingeplante wegkapel. Op een kaart van het tweede kwart van de 17de eeuw is het perceel deels opgetekend met een grote vijver met eilandje en de vermelding "thof ten Broucke, leen van Joannis Roman". In de legger van 1789 vermeld als hofstede toebehorend aan J. Roman. Nog tot de recente verkoop enkele jaren geleden toebehorend aan de familie Roman. Gerenoveerd huis van de straat gescheiden door voortuintje achter ijzeren hek tussen bakstenen pijlers, thans in restauratie.

Bijbehorende "Calvariekapel". Bakstenen kapel onder zadeldak (pannen) met smeedijzeren kruis vermoedelijk uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Toegang afgesloten door ijzeren hek, gevat in rondboogvormige omlijsting van gesinterde baksteen met blind boogveld. Voorheen volgens E. Dhanens met geverfd houten Christusbeeld en Onze-Lieve-Vrouwebeeld uit de 18de eeuw.

Ten zuidoosten, boerenhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen) met klokkenstoel bekroond met windvaan met ruiterfiguur, vermoedelijk daterend van circa 1900 op de plaats van een ouder huis. Verankerde bakstenen voorgevel op gecementeerde plint met licht getoogde vensters op arduinen lekdrempel en voorzien ontlastingsbogen met arduinen hoek- en sluitstenen. Deurtravee tussen lisenen. Respectievelijk met leien beklede en gecementeerde zijpuntgevels.

Bakstenen dienstgebouwen onder pannendaken gegroepeerd rondom gesloten vierkant erf, naderhand aangepast.

• Privé-archief Fredericq-Lilar, Oudenaarde (Ename)
  • Rijksarchief Ronse, Oud Gemeentearchief Sint-Maria-Horebeke, nr. 291.
  • DHANENS E., Kanton Sint-Maria-Horebeke, Tekst, Inventaris van het Kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, VII, Gent, 1971, p. 257.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

De wegkapel aan de voet van de Korteberg in Maarkedal verkeerde lang in vervallen toestand en was ontdaan van elke religieuze invulling of aankleding. In 2011 werd de kapel gerestaureerd en omgedoopt tot 'Kapel van de Ronde'.

Het exterieur werd in zijn oorspronkelijke toestand hersteld, terwijl de binnenkant in een nieuw jasje werd gestoken. Op de rechtermuur zijn de namen van alle winnaars van de Ronde van Vlaanderen gebeiteld in graniet. De linkerwand is gedecoreerd met een gestileerde muurschildering van een wielrenner, een visualisatie van de 'Flandrien'. Op de vloer ten slotte staan de namen van de échte Flandriens.