Gemeentehuis en Vredegerecht Sint-Maria-Horebeke

Gemeente Horebeke

• Inventarisatie Horebeke (geografische inventarisatie: 01-03-1999 - 30-06-1999).

is beschermd als monument Gemeentehuis en Vredegerecht Sint-Maria-Horebeke

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentehuis en Vredegerecht van Sint-Maria-Horebeke

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Sint-Maria-Horebeke

Beschrijving

Gemeentehuis en Vredegerecht opgetrokken in neogotische stijl naar ontwerp van architect L. Devleeschouder in 1895 en in 1980 gerestaureerd, volgens herdenkingsstenen binnenin. Het vredegerecht van kanton Sint-Maria-Horebeke, opgericht in 1801 werd opgeheven in 1970. Rijzige rode bakstenen trapgevel van drie traveeën, kelderverdieping en twee bouwlagen en een dakverdieping. Lelie-ankers op de penanten. Brugse travee met beluikte arduinen kruiskozijnen met kleine houten roedeverdelingen; op de bovenverdieping spitsboogvormige blindnissen in de boogvelden. Centrale inkom toegankelijk via dubbele steektrap met bordes en eronder toegangsdeur tot kelderverdieping. Korfboogdeur met erboven bolkozijn als bovenlicht. In de geveltop centraal kruiskozijn met erboven in tudorboogvormige nis het wapenschild van de gemeente, geflankeerd door smalle raampjes met blind spitsbogig boogveld. Topstuk van trapgevel versierd met smeedijzeren spil.

Auteurs: Lanclus, Kathleen