Twee dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee woonhuizen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Sint-Maria-Horebeke

Beschrijving

Twee woningen, volgens kadasterarchief gebouwd in 1914 door de toenmalige burgemeester naast het gemeentehuis.

Nummer 5. Onderkelderde woning van drie travee├źn en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok evenwijdig aan de straat). Lijstgevel met dubbelhuisopstand met getoogde muuropeningen. Arduinen plint. Travee-indeling door lisenen. Metselwerk in rode baksteen met decoratieve gele baksteenbanden en muurankers. Houten kroonlijst op houten klossen en consoles.

Nummer 7. Bakstenen woonhuis van twee travee├źn en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), qua bouwstijl aansluitend bij nummer 5.

Auteurs :  Lanclus, Kathleen