erfgoedobject

Oude Kerk

bouwkundig element
ID
43796
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43796

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oude Kerk
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd monument Oude en Nieuwe Kerk en hoevewoning
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Wijk Corseele
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Zogenaamd De Oude Kerk, gebouwd in 1794-1795. Het eerste echte kerkgebouw voor de protestanten van de 'Vlaamse Olijfberg'. Een eind van de openbare weg gebouwd, volgens de voorschriften van het Edict van Tolerantie van 1781, zonder de uiterlijke kentekenen van een kerkgebouw, toren of klokken, aangebouwd tegen de zijgevel van een bestaand huis, eertijds aan een aardeweg, heden Koning Willemdreef. In gebruik tot de inwijding van de nieuwe kerk in 1872; nu gemeenschapslokaal.

Witgeschilderd bakstenen gebouw oorspronkelijk van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen), in 1832 toevoeging van één travee met portaal en erboven orgelkamer tegen de rechter zijgevel uitziend op het kerkhof met puntgevel. In 1955 toevoeging van een toilet en in 1965 een keukentje aan weerszij van het portaal. Na de bouw van de Nieuwe Kerk binnenin grondig aangepast. Rechthoekige vensters. Vroegere toegang nu opgenomen in het huis ernaast, nummer 4.

Binnenin uiterst eenvoudig en reeds herhaaldelijk vernieuwd interieur met zitbanken tegen de zijmuren. Twee ingebouwde muurkasten, links met toegang tot ernaast gelegen huis.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  :

Aanvullende informatie

Interieur: houten vloer, witte muren en tongewelf. Lijst van de predikanten van Korsele en een schilderij van Vanderwaeyen-Pieterssen, schilder-predikant die bevriend was met Van Gogh.
Auteurs : Daveloose, Barbara
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Oude Kerk [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43796 (Geraadpleegd op )