Hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Oude en Nieuwe Kerk en hoevewoning

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Wijk Corseele

Beschrijving

Voormalige hoeve en deels zogenaamde Oude Tempel en vergaderplaats van de protestanten tot de bouw van de zogenaamde Oude Kerk ernaast in 1795, vermoedelijk gebouwd in 1788-89. Werd in de 19de eeuw bewoond door de koster en is via een deur verbonden met het kerkgebouw.

Huis van vijf travee├źn en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (pannen), halve verdieping en vernieuwd bakstenen gevelparement uit het het tweede - derde kwart van de 20ste eeuw. Nu witgeschilderde gevel op gepikte plint. Getoogde vensters met arduinen dorpels, voorheen beluikt, bewaarde luikduimen. Voormalige deur: nu gedicht en omlijsting van gesinterde baksteen verdwenen. Huidige deur: voormalige toegang tot de zogenaamde Oude Tempel, rechthoekige deur met geprofileerde rondboogvormige omlijsting met sluitsteen, gevat in rechthoekige omlijsting met kroonlijst. Haakse aanbouw met vroegere stallen en schuur.

• BLOMMAERT W.V., De Geuzenhoek te Horebeke, De oude kerk (1795-1995), Horebeke, 1995.
  • DE JONGE J.A., De geuzenhoek te Horebeke, van geslacht tot geslacht, Horebeke, 1993.