erfgoedobject

Nedermolen

bouwkundig element
ID
438
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/438

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Nedermolen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Heden restaurant-café, zogenaamd "Mooie Molen". Sinds 1377 bekend als "Nedermolen", eigendom van de Abdij van Affligem. Herbouwd in 1599, 1688 en vernieuwd in het tweede kwart van de 20ste eeuw. Dieper gelegen dan de straat en in de nabijheid van de Molenvijver biedt het geheel een schilderachtig volumespel in een bosrijke omgeving. Molenaars- en molenhuis gelegen aan de Molenbeek. Waterrad verwijderd na de Tweede Wereldoorlog. Van de oorspronkelijke toestand blijven twee aangepaste volumes over. Witbeschilderde gevels op zwartbeschilderde plinten en vernieuwde rechthoekige vensters. Molenhuis van één bouwlaag en heden vier traveeën, onder zadeldak (nok parallel aan de beek, Vlaamse pannen). Aan de beekzijde hoog opgetrokken zandstenen onderbouw en zandstenen rechthoekig venstertje. Later aangebrachte gevelsteen gedateerd 1688. Woonhuis onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) met recente mansardeverdieping. Talrijke recente aanbouwen. Binnenin bewaarde houten latei, gedateerd 1599. Brede haard met bakstenen wanden uit de 17de eeuw.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  :

Aanvullende informatie

Het hele complex inclusief molenaarswoning werd sterk aangepast. Alleen het molenhuis bleef bewaard.

Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Nedermolen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/438 (Geraadpleegd op )